• Lene Kristin Vastveit

Amazon kommer til Skandinavia. Hva betyr det for deg?
Tek-giganten Amazon lanserer snart i Sverige, og det er forventet at Norge følger etter. Dette kan bety tilgang til lave priser, stort utvalg og rask leveranse for forbrukere, men for bedriftene (om de i dag selger på nett eller ei) skaper det mer usikkerhet om hva en bør forvente og hvordan en best kan forberede seg.


Amazon – en av de STORE


Amazon kan sies å ha revolusjonert hvordan vi handler på nett og trenger kanskje ikke en introduksjon for de fleste. Den er i dag verdens største plattform for netthandel, hvor en kan kjøpe det aller meste fra elektronikk til velværeprodukter. CEO og grunnlegger av plattformen er verdens rikeste mann Jeff Bezos. Amazon er en av de store tek-gigantene som har hatt svært stor innvirkning på hverdagen til de fleste (andre tek-giganter: facebook, google, apple, Microsoft). Amazon er ikke bare en gigantisk nettbutikk, men er også kjent blant annet kjent for Kindle e-books, Amazon Prime Video og Alexa.


Amazon til Norden


Det har blitt bekreftet at Amazon kommer til Skandinavia, hvorav Sverige er første land ut. Dette er noe en har ventet på lenge. Akkurat når Amazon Sverige åpner er det imidlertid ikke mange som vet, men det er ventet at det vil skje i løpet av de neste månedene. Stillingsutlysningene som Amazon har lagt ut, gir også inntrykk for at Norge vil følge etter om ikke lenge.


Så hva betyr det egentlig at Amazon kommer til Norden?

Dette er noe det norske markedet har diskutert lenge. For forbrukerne vil en lansering av Amazon i Norden gi mulighet for lave priser, stort utvalg og rask leveranse, men for bedrifter skaper lanseringen mer usikkerhet?


1. Nye muligheter og tilgang til stort marked


Amazon gir mulighet for enhver å selge egne eller andres produkter til et meget stort publikum. Plattformen tilbyr slik spennende muligheter for bedrifter. Amazon finnes i dag i 13 land. Det finnes i dag ca. 2,3 millioner aktive selgere på Amazon, hvorav 463 000 av dem er på Amazon.com, 256 000 på Amazon.fr (Frankrike) og 248 000 på Amazon.es (Spania). I USA står Amazon for ca. halvparten av all netthandel.


2. Amazon som en søkemotor


Over halvparten av dem av de som handler på nett i USA starter med å søke etter produkter på Amazon, det vil si de søker på Amazon i stedet for i Google. Selger en dermed ikke produkter på denne plattformen så vil mange rett og slett ikke finne deg.


3. Reduserte marginer på noen produkter


Noen mener Amazon vil ha svært negativ effekt på fysiske butikker og mindre nettbutikker. Dette vil nok avhenge av hva en selger og hvordan en tilpasser seg. Det er ventet at Amazon vil presse marginene på visse produkter i Norden, men det er fremdeles usikkert hvilke produkter som vil bli påvirket og hvor mye.


4. Større krav til logistikk


Når Amazon inntar Norden vil forbrukerne i økende grad kunne stille helt andre krav til levering. Dette vil sette krav til leverandørers leveringstid og effektivisering av lager også for andre nettbutikker. Det er bekreftet at Postnord vil være Amazons leveringspartner i Sverige. Postnord operer også i Norge.


5. Mer konkurranse om annonseklikkene


Amazon vil øke konkurransen om kundene, og når det kommer til annonsering er det forventet at Amazon vil øke prisen per klikk på f.eks Google, spesielt ved lansering. Googles algoritme har også en tendens til å favorisere Amazon. Dette må en ta hensyn til når en tenker strategi. En må også ta hensyn til at Amazon i seg selv fungerer mer som en søkemotor, enn å faktisk skape etterspørsel etter produktet ditt.


Så, hva nå?


Mens en venter på at Amazon Norge lanseres har en sett at flere norske bedrifter tester plattformen i andre land. Stormbergs produkter er for eksempel tilgjengelig på Amazon.uk, mens Orkla produkter som tran er tilgjengelig på Amazon.de. Ikke bare gir plattformen dem mulighet til å erobre et nytt marked med økt salg som resultat, men ved å etablere seg på Amazon i utlandet gjør en seg godt kjent med plattformen og er bedre forberedt når Amazon endelig kommer til Norge.


Andre forbereder seg ved å forberede logistikk og legge til rette for netthandel, gjerne gjennom egen nettbutikk. Netthandelen i Norge har sett en kraftig vekst de siste årene, og coronapandemien har gitt den et ekstra dytt. Det er forventet at netthandelen vil forbli høy selv etter pandemien, så med Amazon eller ei så er det i allefall behov for å være på nett!


Vil du vite mer om Amazon og mulighetene for deg og din bedrift? Spør oss!85 views0 comments

Thank you!