• Rebekka Joachimsen

Hva er leadsgenerering?

Updated: Apr 5, 2019


Kort fortalt beskriver leadsgenerering prosessen som vekker og fanger interesse for dine produkter med mål om å konvertere besøkende til leads.


I dagens digitale verden har forbrukeren mer makt enn noen gang. De kommer i kontakt med bedriften din gjennom digitale kanaler som de selv har søkt opp og henter selv ut relevant informasjon for å danne seg et beslutningsgrunnlag, lenge før et salgsteam i det hele tatt får mulighet til å påvirke dem direkte. 


Mange potensielle kunder nærmest kjøpeklare før de ønsker kontakt med et salgsteam. (Forrester Research)


Selgere har dermed ikke mulighet til å påvirke potensielle kjøpere underveis. Derfor er det viktig å kommunisere med potensielle kjøpere på tvers av ulike kanaler gjennom hele kundereisen.

Slik kan bedriften sende relevant og tilpasset informasjon gjennom hele kjøpsreisen, helt fram til de er klare til å foreta et kjøp. Dette kan for eksempel gjøres gjennom målrettede annonser på Facebook mot personer som har besøkt nettsiden din.


Vi kaller en identifisert potensiell kjøper for et lead. Dette er personer som har vist interesse i hva din bedrift har å tilby og har typisk lagt igjen sin kontaktinformasjon på nettsiden din.
Hvordan starte med leadsgenerering? 

Lead generering

For en bedrift vil det være mest relevant å innhente en besøkendes e-post adresse.

Besøkende gir nødvendigvis ikke fra seg denne informasjen uten videre. Da kan man gi noe av verdi (et gratis produkt) i bytte mot kontaktinformasjon, for eksempel en rabattkode, tilgang til en nedlastbar e-bok eller andre ekslusive tilbud. Leadsgenerering har tre sentrale teknikker vi benytter oss av for å tiltrekke leads:

  • Call to Action 

  • Landingssider

  • Premiuminnhold


Call-to-Action (CTA) 

Et call-to-action (CTA) er en oppfordringslink som trigger en respons. Ofte benyttes tekster som "Jeg vil vite mer", "Meld meg på" eller "Klikk her for å laste ned e-boken". Ved å bruke et handlingsverb oppfordres den besøkende til å gjennomføre en spesifikk handling. Når den besøkende har klikket på en CTA, sendes de videre til en landingsside.

Landingsside

Landingssiden er helt essensiell for effektiv leadsgenerering. Landingssider har et konkret mål som er å konvertere besøkende til leads. Dette gjøres ved å oppfordre de besøkende til å utføre en bestemt handling. Handlingen kan for eksempel være å legge igjen en e-post adresse i bytte mot en e-bok. 


Premiuminnhold

Som tidligere nevnt kan en generere leads ved hjelp av innhold som oppfattes som verdifullt og relevant for den besøkende. Vi kaller dette premiuminnhold. Eksempler på premiuminnhold er gratis kurs, e-bøker, kataloger, seminarer, reiseguider. For å få tilgang til premiuminnholdet må den besøkende oppgi kontaktdetaljene sine på en landingsside.  
Hva er leadsmodning og hvorfor er det viktig? 


79% av leads konverteres aldri til kunder. Det er derfor hensiktsmessig at salgsavdelingen prioriterer de mest kjøpeklare leadsene fremfor å bruke tid på kalde leads, det vil si personer som ikke er interesserte eller mest sansynlig ikke kommer til å kjøpe. Ved å prioritere leads som er modne og kjøpeklare jobber salgavdelingen mer effektivt og målrettet.

Modne leads vil identifiseres av at de viser interesse for det du selger, for eksempel gjennom at de har åpnet, lest og klikket seg videre fra e-posten du har sendt dem.

Ved å sende relevant og tilpasset informasjon øker sjansen for at leadet vil modne. Dette kalles å pleie leads eller leadsmodning.


Ifølge en studie gjort av Marketo Research generer bedrifter som benytter seg av leadsmodning i gjennomsnitt 50% flere kjøpeklare leads. Leads som har blir «modnet» gjennom kampanjer kjøper også for 47% mer enn andre kunder. Bedrifter som benytter seg av leadsgenerering kan derfor oppleve en vesentlig høyere vekst i omsetning sammenlignet med bedrifter som ikke gjør det.  Lead scoring 


For å oppnå høyere konverteringsrate er det viktig å kvalifisere modne leads. Det er nemlig ikke alle som har vist interesse for produktet ditt som vil være aktuelle for videre oppfølging. Lead scoring er et poengsystem som definerer i hvilken grad et lead er kjøpeklar.

Ved å poengsette potensielle kunder basert på egendefinerte verdier, kan du velge å fokusere kun på de som har vist stor interesse og høy aktivitet.  Slik unngår du å bruke tid på de som ikke er klare for å kjøpe helt enda.  


Eksempel

Sammen utvikler marked- og salgsavdelingen en strategi for leadscoring. Her ser bedriften på hvilke kunder dere ønsker å nå, hva som beskriver disse kundene og hvilke handlinger de utfører. Basert på dette gir dere de ulike attributtene poeng fra 1-100. 


Åpnet 1 mail = 1 poeng

Klikket på link i mail = 2 poeng


Leads som har over en viss poengsum sendes til salgsteamet som tar kontakt over telefon eller via e-post. 
Effektiviser leadsmodning med automatisering


Leadsmodning kan bli en svært arbeidskrevende prosess dersom du skal gjøre dette manuelt. Ved hjelp av automatisert markedsføring kan du spare både tid og ressurser.  Ved hjelp av automatisering legges leadet inn i en kampanje som automatisk sender ut informasjon med personlig og relevant innhold basert på hvor leadet til enhver tid befinner seg i kjøpsprosessen. På denne måten kan du enkelt sørge for personlig og skreddersydd kommunikasjon, samtidig som at du hjelper leadet videre på kjøpsresien. 


Les mer


Pine3 Marketing er en totalleverandør av digitale markedsføringstjenester med fokus på automatisert og målbar markedsføring. Vi holder til i fantastiske Cape Town og kombinerer Skandinavisk kvalitet med Afrikansk mangfoldighet. Vi kan tilby våre tjenester til svært fordelaktige priser. Ta gjerne kontakt for en uforpliktende samtale.
Kilder:

https://go.forrester.com/blogs/15-05-25-myth_busting_101_insights_intothe_b2b_buyer_journey/

https://blog.marketo.com/2014/01/the-definitive-guide-to-lead-generation.html
45 views0 comments

Thank you!