• Rebekka Joachimsen

Kom i gang med Google Ads Del 2

Google Ads begreper

For at man skal forstå hvordan Google Ads fungerer er det viktig at man har forstått noen grunnleggende begreper.

  1. Annonserangering

  2. Bud (CPC, CPM, CPE)

  3. Kampanje Type

  4. Auksjon

  5. Klikkfrekvens

  6. Konverteringfrekvens

  7. Annonseutvidelser

  8. Søkeord

  9. Kvalitetspoeng

1. Annonserangering

Annonserangering er en verdi som brukes til å bestemme annonseplasseringen din eller om annonsen din vises i det hele tatt. Jo høyere poengscore annonsen din har, desto bedre vil du rangere og flere vil se annonsen din. Plasseringen av annonsen din på siden kalkuleres av budbeløpet ditt, annonsekvalitet og konteksten mellom personens søk.

2. Bud

Google Ads er basert på et bud system hvor du som annonsør bestemmer et maksimum bud du er villig til å betale for et klikk på annonsen din. Derfor må du sette et budsjett for hver kampanje, altså det gjennomsnittlige beløpet du er villig til å bruke per dag, samt et bud for hvert søkeord. Du har tre muligheter for bud: CPC, CPM or CPE.

CPC eller pris per klikk er beløpet du betaler per klikk på annonsen din. CPM står for pris per tusende visning. Annonsører som bruker CPM-annonser, setter sin ønskede pris per 1000 annonser som vises, velger de de annonseplasseringene der de vil vise annonsene sine og betaler hver gang annonsen vises. CPE eller kostnad per handling er det annonsørene betaler når brukerne aktivt engasjerer seg i annonsene.


3. Kampanje typer

Google har to annonsenettverk som annonsene kan vises i: Søkenettverket og Displaynettverket. I tillegg opererer Google med ulike kampanjetyper:


Søkenettverk med utvalg fra Displaynettverket

Denne kampanjetypen hjelper deg å nå ut til personer idet de bruker Google søk eller besøker ulike websider. Dine annonser vises når personer søker etter termer på google søk og andre websider som matcher dine søkeord. De kan også bli vist på relevante sider overalt på nettet.


Kun Søkenettverket

Annonser i en kampanje av typen "Kun Søkenettverket" vises på Googles søkeresultater og på andre Google-websider når folk søker etter termer som er relevant for din annonses søkeord. Kampanjer av typen "Kun Søkenettverket" fokuserer som regel på å få personer til å utføre en bestemt handling, f.eks. klikke på din annonse eller ringe din bedrift.Kun Display nettverket

Formålet med "Displaynettverket" er å hjelpe deg å nå ut til den rette målgruppen. "Displaynettverket" kan hjelpe deg med å nå ut til personer når de besøker andre websider, ser på YouTube videoer, sjekker Gmail kontoen eller bruker mobilenheter og apper.


Shopping kampanjer

Hvis du er forhandler kan du bruke Shopping kampanjer til å promotere din nettbutikk og din lokale butikk. Vi kaller denne type plasseringer for shopping annonser fordi de er mer enn en tekstannonse. De viser brukerne et bilde av dit produkt pluss en tittel, en pris, et butikknavn etc.Video kampanjer

Video kampanjer gjør det mulig for deg å vise videoannonser alene eller integrert i annen streamingvideoinnhold på YouTube og på tvers av Google Displaynettverket.App kampanjer

Som appannonsør ønsker du at flere betalende brukere får din app i hendene. Med appkampanjer effektiviseres prosessen, og du kan enkelt markedsføre appene dine via de største Google-plattformene.Google search


4. Auksjon

Auksjon er prosessen som finner sted ved hvert enkelt Google-søk for å fastsette hvilke annonser som skal vises for det spesifikke søket, og i hvilken rekkefølge annonsene skal vises. Hver gang en annonse er kvalifisert for å vises for et søk, deltar den i annonseauksjonen. I auksjonen fastsettes det om annonsen faktisk skal bli vist, og hvilken annonseplassering den oppnår på siden.


Slik fungerer auksjonen:

1. Når noen foretar et søk, finner Google Ads-systemet alle annonser med søkeord som samsvarer med dette søket.

2. Annonser som samsvarer, men ikke er kvalifiserte (f.eks. annonser som er målrettet mot et annet land eller ikke er godkjent på grunn av brudd på retningslinjene) blir ignorert.

3. Av de gjenværende annonsene vil bare de med tilstrekkelig høy annonserangering bli vist. Annonserangering er en kombinasjon av budet ditt, annonsekvaliteten, konteksten for personens søk og den forventede effekten av utvidelser.

Selv om konkurrentene byr høyere enn deg kan du likevel oppnå en høyere plassering til en lavere pris, hvis du har svært relevante søkeord og annonser.
5. Klikkfrekvens (CTR)

Klikkfrekvensen er et forholdstall som viser hvor ofte de som ser annonsen din, ender opp med å klikke på den. Klikkfrekvensen (CTR) er en indikator på hvor godt søkeordene og annonsene dine fungerer. Klikkfrekvensen er antallet klikk annonsen din får, delt på antallet ganger annonsen blir vist: klikk / visninger = klikkfrekvens. Hvis du for eksempel har fått fem klikk og 100 visninger, får du en klikkfrekvens på 5 %.

6. Konverteringsfrekvens (CVR)

Med konverteringsfrekvens menes det gjennomsnittlige antallet konverteringer per annonseinteraksjon. Vi kommer frem til konverteringsfrekvensen ved å dele antallet konverteringer på det totale antallet annonseinteraksjoner som kan knyttes til en konvertering i den aktuelle tidsperioden. Hvis du for eksempel oppnådde 50 konverteringer fra 1000 interaksjoner, er konverteringsfrekvensen 5 % ettersom 50 delt på 1000 = 0,05 – altså 5 %.


7. Annonseutvidelser

Med utvidelser kan du legge til ekstra informasjon i annonsen din og med dette gir du potensielle kunder flere grunner til å velge nettopp bedriften din. Du kan som regel øke klikkfrekvensen for annonsene dine med flere prosentpoeng ved å ta i bruk slike utvidelser. Utvidelser kan blant annet komme i formater som ringeknapper, beliggenhetsinformasjon, linker til bestemte deler av nettstedet og ekstra tekst.

Når du tilfører annonsen din ekstra innhold ved å bruke utvidelser, får annonsen en mer fremtredende og høyere plassering på søkeresultatsiden.


8. Søkeord

Søkeord er ord eller setninger som kundene dine bruker for å artikulere behovet eller problemet sitt i en søkesituasjon. For at annonsene dine skal bli vist når folk søker etter produktet eller tjenesten du tilbyr, må du velge søkeord som samsvarer med ordene eller setningene folk søker etter.


Negative Søkeord

Et negativt søkeord er en type søkeord du kan legge inn for å hindre at annonsen din blir utløst av det aktuelle ordet eller uttrykket. Når du for eksempel legger til «gratis» som negativt søkeord i kampanjen eller annonsegruppen din, forteller du Google Ads at annonsen ikke skal vises for søk som inneholder ordet «gratis».

9. Kvalitetspoeng

Kvalitetspoeng er en beregning av kvaliteten på annonsene, søkeordene og landingssidene dine. Hvis du har annonser av høy kvalitet, kan du få lavere kostnader og bedre annonseplasseringer. Jo mer relevante annonsene og landingssidene dine er for brukerne, jo mer sannsynlig er det at du oppnår høyere kvalitetspoeng.Les mer om hvordan du lykkes med annonsering i Google Ads i Del 3!Hentet fra:

https://support.google.com/google-ads/answer/6146252?hl=no&ref_topic=3119071,3181080,3126923,&visit_id=636910929018498042-2953891351&rd=1


Kilder:

https://inevo.no/blogg/google-ads-for-nybegynnere/

https://blog.hubspot.com/marketing/google-adwords-ppc

https://blogg.markedspartner.no/bli-synlig-pa-google-med-disse-adwords-tipsene

https://saturn.no/annonsere-google-ads/

5 views0 comments

Thank you!